onsdag 22 juli 2009

om höns och täckodling

Den här tjusige herrn spankulerar fritt i vår trädgård tillsammans med 4 hönor och 4 halvstora kycklingar varav vi hoppas att åtminstoner tre ska vara hönor. Det är himla trevligt med höns i trädgård. Sitter man och fikar så kommer de och sprätter i syrenbuskarna runt omkring och skrockar så mysigt. Vi har haft dem i knappt ett år, och jag är fortfarande inte riktigt säker på hur grönsaksodlingen ska utvecklas. Hönor gillar nämligen att sprätta, och aneeha gillar att täckodla med gräsklipp. Optimalt sprättmaterial tycker hönsen. För att inte tala om när man vårgräver. Ni som läst Pettsons "Kackel i grönsakslandet" ska veta att Sven Nordqvist med säkerhet har egna höns, för den boken beskriver odling med höns precis som det är. Hönsen ställer sig gärna på grepen när man vårgräver för att vara säkra på att komma först till masken. Och i sin iver att hitta godsaker bland gräsklippet har de sprätt av två tredjedelar av mina squashplantor, och således lämat en planta kvar.

Så jag sammanfattar mina lärdomar så långt, angående grönsaksodling med höns:
*Håll hönsen inne i hönsgården om du ska få nåt gjort när du vårgräver, eller gräv när de gått och lagt sig vilket är i stort sett mitt i natten om du gräver i maj.
* Fiberduk är en bra uppfinning! Använd vid sådd och utplantering av småplantor utom potatis, jordärtskockor och möjligen sättlök
* Tro inte att täckmaterialet ligger kvar där det ligger. Men sprättskadorna kan minskas återigen om du gör dina insatser i lannet huvudsakligen när hönsen sover eller är instängda. Hönsen verkar vara lite rädda för öppna ytor om man inte är där själv och "tryggar" åt dem.
* Placera om möjligt hönshuset så långt från lannet som möjligt. Hönshuset är "hemma" och det vill hönsen helst ha inom räckhåll.
Posted by Picasa

Inga kommentarer: